25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA
Anul acesta s-au împlinit 25 de ani de Parteneriat Strategic Romano-American. Să aruncăm o privire înapoi în timp și să urmăm cronologia care ne-a condus pana aici. Cu prilejul vizitei Excelenței sale, presedintele sua dl. Bill Clinton, s-a semnat parteneriatul strategic Romania-SUA, în fața a zeci de mii de oameni adunați în Piața Universității din București, un parteneriat pentru viitor. Precum a spus și dl. Mircea Geoana, adjunctul secretar NATO, ”Am crezut în faptul că parteneriatul nostru cu America este cea mai prețioasă prioritate de politică externă și de securitate națională pentru ţara mea.”, parteneriatul a fost un deschizător de drumuri pentru intrarea României în NATO în 2004, un alt moment de referință din istoria recentă a țării noastre.
Acest parteneriat este pilonul securității și al stabilității țării noastre. în onoarea celor 25 de ani ai parteneriatului, anul acesta s-a desfășurat o conferință găzduită de Academia Româna, unde echipa BMNATO a avut ocazia sa participe. Participant la ilustrul eveniment, am avut șansa de a asculta sfaturi, memorii și păreri prin discursurile numeroaselor personalități prezente precum domnia sa dl. Emil Constantinescu, Președintele României în acea perioada, dl. Petre Roman, Președintele Senatului, Prof. Dr. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și directorul Bibliotecii Academiei Române, dna. Sandra Prolong, consilier personal al Președintelui României. Am aflat detalii despre eforturile depuse de către România și echipa domnului Președinte în anul 1997 pentru sustinerea si înființarea acestui parteneriat esențial în dezvoltarea democrației României.
În cadrul acestui eveniment, am beneficiat de un mesaj din partea dl. Mircea Geoana, Secretar General NATO, care a lansat o provocare pentru următorii 25 de ani, de a extinde acest parteneriat într-un parteneriat pentru prosperitate și pentru inovație. BMNATO ca extensie a organizației mama a înțeles sa fie alături de Președintele României si toate celelalte personalitati in aceasta provocare intrucat tinerii trebuie să cunoască trecutul, să participe la acțiuni din prezent și să proiecteze viitorul care le va aparține atat în decizii cat și în rezultate.
Două zile mai târziu, a avut loc lansarea cărții “Parteneriatul Strategic Romania-SUA. Garanție de securitate pentru mileniul 3.” scrisă de dna. Laura Ganea. Lansarea a avut loc în cadrul Muzeului George Severeanu unde încă o data s-au strâns numeroase personalități, iar Dl. Președinte a reamintit tuturor despre importanța parteneriatului pe care l-a realizat România după revoluție, în special care a deschis poarta colaborărilor în mai multe domenii și cu participanți atât din mediul de afaceri cât și din mediul privati.
Tinerii din BMNATO au rămas profund impresionați de interesul arătat lor de către politicienii români precum și de susținerea pe care o au din partea dl. Presedinte Emil. Acestea reprezinta dovada ca actiunile BMNATO sunt privite cu respect, apreciere și speranta pentru un maine mai sigur și mai bun.